Politika kolačića (cookies)

Politika kolačića

 

Ova politika kolačića pruža informacije vezane za korištenje Kolačića i sličnih Tehnologija od strane web stranice i/ili bilo koje mobilne aplikacije rukovođene od strane ili u ime kompanije Sarantis (u daljem tekstu “mi”/ “nas”) i/ili bilo koje druge povezane kompanije (u daljem tekstu “Web stranice”). Također ćemo opisati koje opcije imate povodom korištenja kolačića i sličnih tehnologija.

Ova Politika Kolačića čini dio i pripojena je u uslove korištenja Web stranice, i može biti podložna promjenama s vremena na vrijeme. Savjetujemo Vam da provjeravate našu Politiku Kolačića redovno da bi bili informisani o daljim unapređenjima. Važne obavijesti o bitnim izmjenama također mogu biti prikazane na našoj stranici. Posjećivanjem Web stranice, prihvatate sve promjene napravljene na ovoj Politici.

U nekim slučajevima možemo koristiti tehnologije praćenja da bi prikupili informacije koje su osobno identifikacione, ili koje mogu postati osobno identifikacione ako ih spojimo sa drugim informacijama. U tim slučajevima naša Politika Privatnosti će se dodatno primjenjivati sa ovom Politikom kolačića.

 

Šta su kolačići?

 

Kolačići su mali spisni podaci - koje inače sačinjavaju slova i brojevi - spašeni na vaš uređaj od strane servera Web stranice.

 

Kolačići postoje kao “Kratkotrajni kolačići” i “Dugotrajni kolačići”, u zavisnosti od količine vremena koje ostanu na vašem uređaju. “Kratkotrajni kolačići” su pohranjeni na vašem računaru za vrijeme koje posjećujete Web stranicu i automatski obrisani kada zatvorite prozor. “Dugotrajni kolačići” su pohranjeni na vašem računaru dok posjećujete Web stranicu i ostaju spremljeni nakon što zatvorite prozor. Trajni kolačići će ponovo automatski biti aktivirani kada otvorite prozor i pretražujete internet.

 

Kolačići prve strane i kolačići treće strane - Bilo da su kolačići prve ili treće strane odnosi se na Web stranicu ili domenu koja plasira kolačić. Kolačić prve strane je u osnovi je kolačić postavljen od Web stranice koja posjećuje domenu radije nego da bude posjećena od korisnika. Ako korisnik posjeti web stranicu i druga kompanija ostavi kolačić, to bi bio kolačić treće strane.

 

Zašto koristimo kolačiće?

 

Koristimo kolačiće da vam pružimo najbolje moguće internet iskustvo. Neki kolačići su tehnički neophodni da bi stranica pravilno radila. Drugi kolačići su korišteni da rade funkcije kao što su oglašavanje, dobivanje statističkih podataka (tj, koliko posjetitelja posjeti određene dijelove na našoj Web stranici ili primjeti naša oglašavanja pri posjeti drugih web stranica) i olakšava vaš odnos sa društvenim mrežama.

Mi i/ili treće strane koje pružaju usluge u naše ime, klasificiraju kolačiće u slijedeće kategorije.              Možete isključiti svaku kategoriju kolačića (osim striktno neophodnih kolačića) u bilo kojem momentu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Striktno neophodni kolačići

 

Ovi kolačići su apsolutno neophodni da bi vam pružili zatražene usluge kroz Web stranicu. To su osnove koje Vam omogućavaju da posjetite Web stranicu i koristite njene mogućnosti pravilno. Osnovne funkcije kao što su praćenje, se oslanjaju na ove ključne kolačiće:

 

 

  • Da ostanete logovani na našoj Web stanici
  • Prisjećanje na bilo koje osobne infromacije koje unesete na Web stranicu tokom transakcija kroz našu stranicu
  • Pomoć da vratite informacije o vašoj transakciji nakon što je završena; i
  • Uopšteno, pružanje usluga i informacija po vašem zahtjevu.

 

 

Kolačići učinka

 

Ovi kolačići sakupljaju informacije o tome kako korisnici koriste Web stranicu da bi nam omogućili da ažuriramo i poboljšamo našu Web stranicu i vaše iskustvo posjećivanja. Ove informacije ne sakupljaju informacije koje vas identificiraju kao posjetitelja. Ovakvi kolačići prikupljaju informacije kao što su:

 

  • Stranice koje posjetitelji često koriste
  • Proizvode i usluge koje su od vašeg interesa
  • Reklame i ponude koje su korisnici pregledali
  • Linkovi koje su korisnici pratili
  • Poruke greške koje korisnici dobiju dok koriste Web stranice, i sl.

 

 

Kolačići funkcionalnosti

 

Ovi kolačići nam omogućavaju da personaliziramo sadržaj za vas, dočekujemo vas imenom i prisjećamo se vaših prioriteta (na primjer vaš izbor jezika ili regiona). Ako odaberete da obrišete ili onesposobite ove kolačiće funkcionalnosti, svi vaši prioriteti i postavke koje ste odabrali, neće biti zadržani tokom vaše slijedeće posjete na našoj Web stranici.

 

Kolačići targetiranja/marketinga

 

Ovi kolačići spremaju vaše internet aktivnosti, uključujuću posjetu našoj Web stranici, stranice koje ste posjetili, i linkove i reklame na koje ste kliknuli. Jedna svrha toga jeste da vama pomogne da sadržaj koji se prikazuje na Web stranici bude više relevantan vama. Druga svrha jeste da se dopusti dostavi reklama ili drugih komunikacija koje su dizajnirane da budu više vama relevantne na vaše vidljive interese. Dostava reklama baziranih na vašem interesu, mogu uključivati nas, naše pružatelje usluga, i partnere kao što su izdavači, platforme za upravljanje podatcima i platforme potražnje. Na primjer, ako pogledate stranicu na našoj Web stranici, mi možemo učiniti da vam se reklama prikaže, na našoj Web stranici ili drugim web stranicama, za proizvode navedene na toj stranici ili za slične proizvode ili usluge. Mi i naši pružatelji usluga i partneri možemo također dodati druge podatke informacijama koje su prikupili ovi kolačići, uključujući informacije dobijene od trećih strana, i dijeliti ove informacije sa trećim stranama u svrhu dostavljanja oglasa vama.

 

 

 

Kolačići drugih strana

 

Da bi vam pružili što interesantniji sadržaj i pomogli da ostvarite interakciju sa vašim profilima na društvenim mrežama, Web stranica će možda uvezati i druge strane i njihove usluge (na primjer: facebook, twitter, youtube, Instagram, pinterest i slične “plug-inove”) ili linkove za treće strane. Pristupanjem ovakivm stranicama ili linkovima treće strane, vi ste podložni njihovoj politici o kolačićima. U ovakvim slučajevima vi nastavljate na vašu odgovornost i mi ne snosimo nikakvu odgovornost u bilo kojem smislu što se tiče spremanja kolačića na vaš uređaj od treće strane.

 

Ispod je detaljna lista kolačića koje koristimo:

 

Kolačić (korištenje, tip i kategorija)

Rok trajanja

Koristi se za:

Detalji

_ga

2. godine

Koristi se da razlikuje korisnike.

Korištena od strane Google Analytics.

_gid

24 sata

Koristi se da razlikuje korisnike.

Korištena od strane Google Analytics.

_gat

1 minuta

Korišten da reguliše stopu zahtjeva. Ako je Google Analytics raspoređen kod Google Tag Managera, ovaj kolačić će se zvati _dc_gtm_<property-id>.

Korišten od strane Google Analytics.

has_js 

Neograničeno

Korišten da reguliše da li java script funkcioniše.

 

SESS + random string

Neograničeno

Pravi ime sesije koja je kompatibilna sa D6 okolinom.

(CSM Core function)

 

Kako kontrolisati kolačiće

Većina web browsera automatski prihvata kolačiće ali pružaju kontrolu koja omogućava da ih blokirate ili obrišete. Vi imate mogućnost da omogućite ili onemogućite spremanje kolačića mijenjajući postavke na vašem prozoru u bilo koje vrijeme. Također možete podesiti prozor da vas informiše prije nego li je kolačić spremljen na vašem uređaju, ili pratiti instrukcije vašeg prozora da obrišete već pohranjene kolačiće. Ako koristite više uređaja potrebno je podesiti vaše preferirane postavke za prozor zbog kolačića na svakom vašem uređaju.

 

Ako se odlučite da onemogućite sve kolačiće možda nećete moći da u potpunosti doživite interaktivne prednosti naše Web stranice ili primate naše usluge putem naše Web stranice.

 

Brisanje kolačića ne briše Flash objekte. Možete više naučiti o Flash objektima uključujući kako ih kontrolirati i onesposobiti ih na Adobe webstranici. Možete naći dodatne informacije vezane za kolačiće i slične tehnologije korištene na raznim web stranicama, koristeći vaš prozor ili neki od drugih internet resursa.

 

 

 

Da biste uredili kolačiće na vašem pretraživaču, kliknite na slijedeće linkove da vas upute na instrukcije:

 

Microsoft Windows Explorer

Mozilla Firefox

Google Chrome

Apple Safari

Možete naučiti više o kolačićima i trećim stranama na slijedećim linkovima:

 

Šta su slične tehnologije?

 

Pixelne oznake, web beacon, ugrađene skripte i GIF-ovi (grafički format), su sitne datoteke, korištene da prate navigiranje na web stranici i mogu biti korišteni sa kolačićima. Flash objekti (lokalno dijeljeni objekti) su male datoteke spremljene na vaš uređaj tokom korištenja Adobovog Flash Playera.

 

Web beaconovi i ugrađene skripte

 

Web beaconovi i ugrađene skripte su tehnologije koje koristimo na našim web stranicama, kao i u nekim od od naših emailova i reklama.

Web beaconovi (ili “tagovi”) su dijelovi programerskog koda uključeni u web stranice, emailove, i reklame koje nas obavještavaju i/ili treće strane koje pružaju usluge u naše ime, kada se pogleda ili klikne na web stranicu, emailove, ili reklame.

 

Ugrađene skripte su dijelovi programerskog koda uključeni u neke naše web stranice koje mjere način na koji koristite te web stranice, kao i linkove na koje kliknete. Mi koristimo ove informacije da bi unaprijedili naše web stranice i da bi podesili našu web stranicu po vašim interesima, i napravili istraživanje. Vi možete ugasiti skripte funkcionalnosti kao što su JavaScript, u vašem pretraživaču (na opciji pomoć). Primite na znanje da ako ugasite ovu funkcionalnost, naša web stranica možda neće pravilno funkcionisati.

 

Privatnost

 

Posvećeni smo praksama dobre privatnosti. Za više informacija o našem pristupu privatnosti pogledajte našu Politiku Privatnosti

 

 

 

 

 

Kontaktirajte nas

 

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja o korištenju Kolačića, možete nas kontaktirati koristeći informacije ispod. Molimo Vas da unesete i vaše kontakt podatke i detaljan opis problema sa kolačićem.

Detalji za kontaktiranje:

 

SARANTIS d.o.o. Bosna I Hercegovina, Dunavska 1c 78000 Banja Luka

Kontakt telefon: +387 51 379302

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

Ovaj dokument nadopunjuje I mijenja prethodne verzije. Možemo ga izmjeniti u svakom momentu. “Posljednji put ažurirano” dio na dnu ove stranice precizira kada je ovaj dokument posljednji put revidiran. Svaka izmjena ovog dokumenta će postati efektna kada revidirani dokument bude dostupan na ili kroz naše stranice.

 

POSLJEDNJI PUT AŽURIRANO:

21.5.2018.

 

Revizija dokumenta

 

Ovaj dokument se periodično pregledava i revidira od strane voditelja za zaštitu podataka, u skladu sa Politikom za zaštitu podataka. navedeno od strane Politike za zaštitu podataka.

Kolačići su važni za nesmetano vođenje sajta i za poboljšanje vašeg online iskustva. Kliknite na "Prihvati" da biste nastavili ili izaberite "Saznajte više" da biste videli detaljne opise kolačića.
Saznajte više Prihvatite kolačiće